Od jara do podzimu přijíždí každý čtvrtek k naší kavárně farmář Jirka, aby svým zákazníkům předal zeleninové bedýnky. A tak se každý čtvrtek i my stáváme hrdými majiteli jedné z nich. A je to takový malý svátek, protože nás vždycky tak trochu překvapí, co se uvnitř nachází. Podle toho pak plánujeme, co budeme vařit a jak obsah bedýnky zpracujeme. Teď v srpnu je to opravdová hojnost – rajčata, okurky, cukety, brambory, cibule, česnek a mnoho dalšího.
Když Jirka předává svým zákazníkům zeleninu, vždy jim velmi poutavě vypráví o dění na své farmě – čemu se aktuálně daří a čemu méně, a taky doporučuje recepty, jak mnohdy neobvyklé druhy zeleniny zpracovat..A já si uvědomila, že chci Jirku jako hosta do kavárenského podcastu, protože tomu, co dělá, opravdu rozumí. A jsem přesvědčena, že jeho vášeň pro věc je cítit i v té jeho kolnovické zelenině.
Natáčeli jsme spolu v průběhu června, tak berte na vědomí, že některé souvislosti zmíněné budou více ladit se zahájením farmářské sezóny.
Dozvíte se něco více o tom, jak se v našich končinách dá úspěšně pěstovat zelenina, co je permakultura a jak s tím vším souvisí kápézetka neboli komunitou podporované zemědělství.
Jo a Jirka vám taky dá radu, jak vcelku úspěšně bojovat se slimáky. A prý velmi funkční!
Přeji příjemný poslech…